Încă de acum doi ani de când Sony a lansat gama de aparate foto bridge RX10 am fost foarte încântat de ce anunța să ofere primul model. Deși aveam dubii în ceea ce privește calitatea („bridge cu f/2.8 pe toată plaja focală? cât e marketing și cât e calitate?”, îmi ziceam atunci), m-am convins pe parcursul primelor teste că RX10 e-un aparat pe care te poți baza. A urmat apoi în 2015 a doua generație și, conform tradiție, acum, la începutul lui 2016, și cea de a treia care, într-adevăr, a cam atras atenția prin specificațiile anunțate.
Filmare 4K, filmare în slow-motion cu 1000fps FULL HD, zoom optic de 25x (24-600mm), obiectiv luminos, senzor de 1 inch, motor rapid și precis de focalizare. Toate pe un bridge de 7.000 de lei care, punând cap la cap specificațiile cheie, pare să-și merite banii din plin. Eu unul m-am convins pe măsură ce l-am testat în ultima săptămână, dându-mi seama că e aparatul pe care l-aș vrea cu mine în călătorii, excursii, atunci când merg pe munte ori la ieșirile foto în natură.
Practic, până la un anumit punct, ai în el un D-SLR cu vreo 3 obiective întotdeauna la dispoziție. Desigur, diferențe sunt, chiar multe, însă raportându-ne la cât de compact e RX10 III, cât costă în comparație cu un kit complet D-SLR și cât de multe oferă, îți dai seama că undeva sus în topul celor mai bune aparate foto din ultima perioadă. Și spun asta cu cea mai mare încredere.
Specific însă că referirea de mai sus nu spune că noul RX10 poate înlocui un D-SLR. Dar da, Sony RX10 Mark III se apropie mult de calitatea unui D-SLR.
Revenind, mi-am dat seama că principalul avantaj al lui e versatilitatea. Închipuiește-ți cum e să ai în mână o cameră video foarte bună (vezi filmul de la finalul articolului), care filmează în 4K, dar nu numai, și un aparat foto cu un obiectiv all-around excelent pentru peisaje și potrivit pentru surprinsul păsărilor ori ale altor scene de la distanțe foarte, foarte mari. Cu 600mm poți fotografia lejer la câțiva kilometri distanță sau surprinde vietăți, separându-le foarte bine de fundal la f/4, cât de diafragma maximă la 600mm.
Citește review-ul complet pe blog-ul F64!
Iată, însă, în continuar,e fotografiile și secvențele video de test.
**
Fotografii făcute cu Sony RX10 Mark III
Test ISO: 200 – 6.400 – Fotografia originală (ISO200)
Crop-uri ISO: 400, 800, 1.600, 3.200, 6.400 (în ordine)
–
Test detalii: f/2.8 – f/16 – Fotografia originală (f/2.8)
Crop-uri pt. detalii: f/4, f/8, f/11, f16 (în ordine)
–
Fotograf făcute în Parcul Natural Văcărești (București)

**
Video cu Sony RX10 Mark III
Test video 4K (+ secvențe de timelapse) la 25fps în Parcul Natural Văcărești
–