Quantcast
Channel: Review – Blog de fotografie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Test cu imprimanta Epson SC-P600: Perfectă pentru Fine Art Printing

$
0
0

A fost pentru prima oară când am tipărit fotografii cu o imprimantă de nivelul ăsta. Recunosc că mi-a luat ceva timp până să-mi dau seama cum pot profita la maxim (sau aproape la maxim, pentru că întotdeauna se poate mai bine) de capacitățile imprimantei. Epson SureColor SC-P600, după denumirea completă, este o imprimantă A3+ cu tehnologie UltraChrome HD (9 cartușe), dedicată Fine Art Printing-ului, însă la un preț care o aduce și mai aproape de publicul ei țintă.

Vorbim de aproximativ 3.200 de lei care, raportați la capacitățile imprimantei și la concurență, conferă un raport preț/calitate foarte bun. Desigur, însă, că e o imprimantă dedicată unui anumit segment de fotografi, designeri și așa mai departe care vor să imprime lucrările lor și să le redea cu o foarte mare acuratețe a detaliilor.

La o primă impresie, până nu vezi cu ochii tăi despre ce-i vorba, nu-ți dai seama de adevăratele capacități ale unei astfel de imprimante și de diferența între ea și altele mai accesibile, cum ar fi L1800L800 sau L850 pe care le-am testat de-a lungul timpului. Însă în momentul în care înveți cum să pregătești fișierele pentru print-uri cu o imprimantă precum SC-P600 ori în momentul în care vezi cum arată imaginea tipărită pe hârtii foto excelente la o rezoluție foarte mare, îți cam schimbi părerea.

Dar să o luăm cu începutul. Iată principalele caracteristici ale imprimantei testate.

Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 7

Caracteristici – Epson SC-P600

  • Imprimă pe hârtie de dimensiuni până la A3+ (32,9 x 48,3cm);
  • Folosește 9 cartușe de cerneală cu tehnologia UltraChrome HD;

Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 8

  • Are conectivitate Wi-Fi (pe lângă Ethernet & USB) și ecran cu touchscreen;
  • Funcționează și în Cloud;

Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 9

  • Capete de printare cu tehnologie Epson Micro Piezo (previne pierderile de cerneală);
  • Greutate: 15kg, dimensiuni: 61,6 x 36,9 x 22,8cm;

Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 3

Instalarea & Prima experiență

Am reușit să instalez foarte ușor imprimanta, fără ca măcar să conectez cablul USB la laptop. M-am folosit de soft-ul cu care a venit ea (îl puteți descărca de aici), am activat conectivitatea Wi-Fi din meniul imprimantei (am conectat-o la rețeaua din casă), iar apoi am „cuplat-o” rapid cu laptop-ul. N-a durat mai mult de câteva minute.

Apoi, din graba de a folosi cât mai repede imprimanta am ratat câteva aspecte și am reușit să strict, din păcate, două coli de hârtie foto de o foarte bună calitate. Obișnuit să dau înainte de primul print (sau când nu tipăresc o bucată de timp) o curățare completă a duzelor cartușelor și o aliniere a lor, am procedat la fel și de această dată.

Doar că modelul acesta, ca altele similare de la Epson, are o procedură mai.. ciudată. De fapt, e normală, într-un fel. Dar dacă nu știi de ea, ți se pare ciudată în primă fază. Alinierea și curățarea duzelor trebuie făcută separat atât pentru print-urile pe hârtie foto mată, cât și pentru hârtie foto glossy.

Am aflat asta de la Alin Popescu care a testat imprimanta cu ceva timp în urmă. Explicația o găsiți detaliată în review-ul pe care l-a publicat.

Atenție, deci, la acest aspect ca să nu aveți parte de experiențe neplăcute și să pierdeți cerneala – valoroasă tare la o astfel de imprimantă – ori hârtia foto. Cele două print-uri „eșuate” aveau mici dungi în anumite părți ale cadrului. Le-am păstrat, însă, pentru modul în care se văd detaliile. Nota 10!

Pregătirea imaginilor pentru print

De obicei folosesc Adobe Photoshop pentru pregătirea imaginilor. Mi-e mai ușor că mai pot face rapid ajustări de ultim moment pe cadru. Însă etapele pe care le-am parcurs în pregătirea print-ului pot fi făcute și din alte programe, precum Lightroom ori simplul Preview de pe Mac ori Explore-ul de pe Windows.

Atât doar că recomand convertirea în Photoshop a imaginii la profilul de culoare al hârtiei pe care urmează să imprimați. Photoshop-ul face o treabă foarte bună, iar convertirea imaginii înainte de print te poate ajuta la o super acuratețe a culoriilor și detaliilor.

Iată pașii pe care îi parcurg de obicei.

Primul pas e să convertesc profilul de culoare imaginii la cel al hârtiei pe care o folosesc, în acest caz, Epson P600 Hot Press Bright

Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 10 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 9 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 8

Mai apoi, să mă asigur că detaliile din imagine se văd așa cum trebuie, îi mai aplic un sharp înainte de print. Folosesc Unsharp Mask și forțez un pic nota. În comparație cu vizualizarea pe laptop ori telefon, privirea unei imagini tipărite e oarecum diferită. Insist mai mult cu sharp-ul pe anumite detalii, pentru că – în funcție de mărimea print-ului – imaginile se vor vizualiza de la o distanță mai mare decât ca și cum ar fi privire pe ecranul unui telefon ori laptop.

Următorul pas este adaptarea setărilor imprimantei la parametrii doriți. Meniul Print Settings e disponibil în majoritatea programelor din care vreți să tipăriți, așa că de aici în colo puteți ieși din Photoshop dacă nu vă e foarte la îndemână.

Din Print Settings am ales tipul de hârtie folosită, rezoluția, sistemul de procesare, dar am și ales din Fine Tuning ca tonurile închise să fie și mai puternice.

Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 7 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 6 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 5 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 4 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 3 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 2 Epson SC-P600 - Pregătirea imaginii pentru print 1

 

Apoi… print. :-)

Calitatea imaginii

E exemplară. Și cu cât înveți să pregătești mai bine imaginile pentru print, cu atât ajungi să te bucuri și mai mult de calitatea cu care poate reda atât detaliile, cât și nuanțele fine ale culorilor.

Eu am ales să fac testul pe o fotografie alb-negru cu foarte multe și variate tonuri de gri. De 5 ani tot tipăresc imaginea acesta pe diverse suporturi și în diverse medii, dar recunosc că acum am dat de cel mai bun print. Încredibil de bine redat. Și dacă ar fi să aleg hârtia care mi-a plăcut cel mai mult, m-aș opri la două (opuse, în teorie): Hot Press Bright și Cold Press Natural.

E greu de redat într-o fotografie calitatea unui print, însă cu siguranță puteți vedea acuratețea cu care au fost reproduse detaliile.

Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 6 Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 5 Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 2 Test cu imprimanta Epson SC-P600 Perfectă pentru Fine Art Printing 1

Recomand așadar imprimanta tuturor care vreți să tipăriți acasă imaginile și să pregătiți tablouri. Veți avea parte o calitate exemplară și de un control complet al întregului proces. Eu mă gândesc serios ca la un moment dat să încep să tipăresc din ce în ce mai multe din imaginil pe care le fac și care îmi plac mult. Iar Epson SC-P600 ar fi imprimanta cu care mi-ar plăcea să fac asta.

Preț & Disponibilitate

Imprimanta foto Epson SureColor SC-P600 este disponibilă la F64, Cel.ro și DC-SHOP la prețuri care încep de la 3.200 de lei.

Mulțumesc, Epson România, pentru oportunitatea de testare a imprimantei! :-) A fost o adevărată plăcere!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48