Canon 70D este lansat deja de aproape 2 ani, dar rămâne în continuare un D-SLR mid-level de actualitate și de luat în calcul pentru cei care vor să facă trecerea la acest segment. Totodată, e-un D-SLR extrem de util atât pentru fotografiat, cât și pentru filmat, fiind primul cu sistem Dual Pixel care, pe scurt, permite focalizarea automată precisă, „curată”, lină pe parcursul unei secvențe video. Pe larg despre sistemul Dual Pixel am scris aici. El se regăsește și pe 7D Mark II, fratele mai mare al lui 70D.
Pentru că am primit destul de des întrebări referitoare la Canon 70D în ultimele săptămâni, iată care sunt argumentele noastre în favoarea lui, prin cele 3 funcționalități de care povesteam la început, în titlu. Eu unul l-aș urmări și în seara asta, când se afișează reducerile de Black Friday, că există șanse să fie la un preț tare, tare bun. În momentul de față el se vinde în kit cu aproximativ 4.000 de lei. O situație similară s-a întâmplat la primele două ediții de Black Friday, când Canon 60D de atunci se vindea la jumătate de preț din valoarea lui inițial. A fost cel mai vândut D-SLR în perioadele acelea.
1. Senzorul de 20.2 megapixeli
Am testat 70D-ul cu mai multe obiective de-a lungul timpului: 15-85mm, 18-55mm, 18-135mm și 600mm f4, și de fiecare dată am remarcat calitatea imaginii – în special a detaliilor – indiferent de situația în care fotografiam. Calitatea se păstra la fel de bună până pe la ISO 3.200, însă nici apoi nu era de neglijat, putând obține imagini curate chiar și la valori mai mari: 6.400, de exemplu.
Senzorul este susținut de un nou sistem de procesare a imaginii care, pe scurt, mărește viteza de gândire a aparatului și acuratețea prelucrării interne a imaginii. El ține în „spate” tot mecanismul de gândire al aparatului, iar datorită vitezei lui 70D-ul poate fotografia și în rafală cu 7 cadre pe secundă, fără să existe lag, întârzieri, în procesarea imaginilor.
2. Sistemul de focalizare Dual Pixel
Recunosc că acesta este, din punctul meu de vedere, avantajul cel mai mare al aparatului. Și mă bucură faptul că am văzut sistemul pe un aparat dintr-o gamă mai accesibilă și nu, de la început, pe un model de top. E-o funcție extre, extrem de utilă dacă vrei să filmezi cu aparatul, dar și dacă vrei să fotografiezi mai mult folosindu-te de Live View.
Totodată, sistemul crește acuratețea focalizării în oricare dintre moduri ai fotografiaf/filma. Iată un filmuleț, pe care probabil că îl știți, dar care e de actualitate și de referință pentru cât de util este sistemul Dual Pixel.
3. Conectivitatea wireless
Împreună cu aplicația de pe smartphone, conectivitatea wireless a lui 70D îți permite să controlezi fără probleme aparatul de la distanță, dar și să preiei imaginile ca să le transferi mai departe de pe telefon, ori chiar să le procesezi. Nu mai e o mega noutate deja wireless-ul pe aparatele foto, dar îl consider totuși util. Eu unul îl folosesc foarte rar, dar mă bucur că e acolo pentru că dacă se întâmplă ceva cu laptop-ul, de exemplu, și trebuie să transmit rapid o fotografie, atunci știu că am întotdeauna o variantă de back-up.
–
Acestea ar fi trei dintre funcționalitățile cheie ale lui 70D. Pe lângă acestea, e bine să știți că el filmează full HD cu 30fps, are 19 puncte de focalizare, sensibilitatea ISO nativă ajunge până la 12.800, iar ecranul LCD este tactil.
În momentul de față el e poate găsi la prețuri începând de la 3.700 de lei (varianta doar body).
*Fotografia de la începutul articolului este făcută cu 70D la o tură foto din Piatra-Craiului, din urmă cu 2 ani.