Gama de obiective Sigma Art devine din ce în ce mai completă, cuprinzând în momentul de față 6 obiective pentru D-SLR-uri și alte 3 pentru mirrorless-uri. Lor li s-a alăturat și noul Sigma 24mm f/1.4 Art, un obiectiv wide care poate fi extrem de util pentru fotografia de eveniment, de reportaj, de stradă ori de peisaj. Obiectivul ar putea face o pereche bună cu 50-ul din aceeași gamă ori cu 85-ul pe care-l așteptăm cu toții.
Am avut ocazia în această săptămână să luăm în teste obiectivul de la Photosetup, importatorul Sigma în România, și să facem o serie de fotografii și la două mari evenimente din București: Gala Premiilor GOPO și Salonul Auto-Moto. Responsabil cu fotografiile a fost tânărul Ionuț Rusu, căruia îi mulțumim pentru ajutor. Dar înainte să vedem cadrele și să studiem detaliile, haideți să aruncăm un ochi peste specificațiile tehnice ale obiectivului.
Specificații tehnice – Sigma 24mm f/1.4 Art
- Distanță focală de 24mm pe seznor full-frame, 36mm pe senzor crop 1.5x (Nikon) și 38mm pe senzor crop 1.6x (Canon);
- Diafragmă maximă f/1.4, diafragmă minimă f/16;
- Distanță minimă de focalizare de 24 de centimetri;
- Montură pentru aparatele Sigma, Nikon, Sony și Canon;
- Motor de focalizare HSM: Hypersonic (rapid și silențios);
- Diametrul lentilei frontale (pentru filtre) de 77mm;
- Greutate de 665 de grame.
Obiectivul a fost testat de Ionuț pe un Canon 6D, iar toate imaginile sunt exact așa cum au ieșit din aparat, fiind doar decupate (crop-urile) și redimensionate (960px pe latura mare) în Adobe Lightroom.
Construcție
Calitatea materialelor folosite în realizarea noilor obiective Sigma Art este un avantaj al fiecărui model din gamă. Deși grele, toate obiectivele se țin bine în mână, îți conferă încredere și contribuie la realizarea cu mai mare ușurință a fotografiilor cu timpi lungi de expunere fără utilizarea unui trepied. Nici noul 24mm f/1.4 nu se dezice, fiind extrem de solid. Se aseamănă mult la construcție cu 35-ul și 50-ul. Avantajul formării unui kit cu 24mm și 50mm ar fi și faptul că împărtășesc același diametru pentru filtre.
Inelul de focalizare, deși se mișcă foarte lin, are o cursă destul de scurtă, fapt care-l face util pentru filmarea cu focus manual a unor acțiuni rapide. Dar în același timp vine ca un dezavantaj pentru cei care vor să filmeze din mână scene de detaliu și au nevoie de un control mai precis.
Noul Sigma 24mm f/1.4 Art este disponibil la Photosetup la un preț de 3.749 de lei.
Fotografii de test
Bineînțeles că cel mai mult ne-am uitat la fotografiile făcute cu deschiderea maximă a diafragmei. Un obiectiv wide luminos precum Sigma 24mm f/1.4 te poate ajuta să obții cadre deosebite de reportaj. Te lasă să fii în același timp aproape de subiect, să ai și un unghi mare de cuprindere, dar și o separare evidentă a subiectului de fundal.
Recunosc că având 35-ul și utiându-mă la fotografiile făcute de Ionuț, chiar dacă nu e diferență decât de 11mm între cele două obiective, sunt tentat să-l adaug la un moment dat în geanta foto. Bineînțeles, toată treaba ține foarte mult de modul fiecăruia în care vede fotografiile pe care vrea să le facă. Dar fiind un fan al cadrelor făcute în „spațiul personal/intim” al subiectului (foarte aproape și nu de la distanțe mari), mă atrage ideea utilizării unui obiectiv mai wide.
Haideți să privim câteva fotografii făcute la f/1.4, dar și crop-uri ca să ne dăm seama cât de bine sunt redate detaliile. Vă pot spune de acum să urmăriți muchiile aflate în zone cu contrast puternic. Deși aberațiile cromatice sunt prezente (fapt de așteptat la un obiectiv cu deschiderea diafragmei f/1.4), ele nu sunt evidente ori deranjante. Iar detaliile sunt chiar bine definite. Aș zice totuși că 35-ul e mai sharp, însă diferența dată de distanța focală face ca lucrul ăsta să nu se observe atât de ușor și, prin urmare, să nu devină un dezavantaj.
–
–
–
–
–
Și acum să vedem imagini de test făcute cu o deschidere mai mică a diafragmei. De la f/2.2 detaliile sunt deja foarte bine definite.
f/2.8, 1/100s, ISO 1.250
–
f/8, 1/320s, ISO 100
–
Pentru o studiere mai atentă a bokeh-ului și a detaliilor priviți următoarea serie de fotografii (făcute cu valori ale diafragmei cuprinse între f/1.4 și f/16).
Test la f/1.4
–
Test la f/1.6
–
Test la f/1.8
–
Test la f/2.8
–
Test la f/4
–
Test la f/5.6
–
Test la f/8
–
Test la f/11
–
Test la f/16
–
Tot în imaginile de mai sus puteți vedea și cum vignetarea (destul de pronunțată, dar totuși plăcută) de la f/1.4 dispare pe măsură ce se apropie de f/4. Deja de la f/5.6 nu mai e vizibilă, semn că obiectivul ar putea fi o alegere bună și pentru fotografierea peisajelor.
Cât despre distorsiuni, am făcut un test în Adobe Lightroom să vedem cum ar arăta o imagine corectată. Ionuț a fotografiat Casa Poporului dintr-un unghi obișnuit. Distorsiunile nu sunt foarte puternice, însă pentru redarea corectă a arhitecturii este binevenită o corecție precum cea automată din Lightroom. Priviți diferența.
–
Imaginea corectată în Lightroom
–
Am observat totuși în imaginile realizate de Ionuț un flare destul de evident în două dintre fotografii, chiar și cu diafragma închisă (vezi în imaginea de mai jos). Reflexia poate fi evitată cu o altă încadrare, dar e-un lucru de luat în calcul.
Dacă în situații precum cea de mai sus flare-ul a fost evident, în alte situații mai solicitante (cum puteți observa în fotografia următoare) obiectivul s-a descurcat exemplar.
Iată și mai multe imagini de test realizate pe durata celor două evenimente. E clară utilitatea obiectivului pentru astfel de fotografii putând face oricând o pereche bună cu celelalte din gamă.
Fotografii de la Gala Premiilor GOPO

–
Fotografii de la Salonul Auto-Moto București

–
Concluzii
Costând mai puțin de jumătate din prețul lui Nikon 24mm f/1.4 (9.000 de lei) ori jumătate din prețul lui Canon 24mm f/1.4 (7.000 de lei), noul Sigma 24mm f/1.4 poate fi o alegere potrivită pentru cei care caută un obiectiv wide luminos și bun calitativ. Obiectivul poate fi util, așa cum spuneam de la început, pentru fotografie de eveniment (inclusiv nunți ori botezuri), de reportaj ori de peisaj sau de stradă.
- Bun raport preț/calitate
- Construcție solidă;
- Calitate bună a imagini;
- Detalii bine redate de la f/1.6-17;
- Vignetarea pronunțată până spre f/4;
- Cursa scurtă a inelului de focus;
Noul Sigma 24mm f/1.4 Art este disponibil la Photosetup la un preț de 3.749 de lei.